vineri, 29 iulie 2011

13 secrete pentru a gati fara grasimi


Iata o mini-enciclopedie a tehnicilor prin care puteti gati mai dietetic.

 
Fierberea inabusita
Fierberea inabusita inseamna gatirea lenta a carnii si a legumelor, intr-un lichid aromat, intr-un vas cu capac, la cuptor. Este foarte indicata in cazul carnurilor macre si mai tari, cum ar fi cea de vanat sau in cazul legumelor fibroase cum ar fi telina, prazul si ceapa. Nu este nevoie de ulei sau unt in lichidul de fierbere, gustul fiind dat de ingredientele folosite, cum ar fi un bulion bun, vin si verdeata proaspata, asa cum este cazul retetei Tocanita de vita si legume in stil provensal.

In caserola
Este o fierbere inabusita, la cuptor, cu diferenta ca bucata de carne este taiata in cubulete. In mod traditional, bucatelele de carne sunt rumenite in grasime mai intai, iar dupa aceea se adauga lichidul si celelalte ingrediente: vezi reteta Tocanita de vita cu galusti. Nu este nevoie sa renuntati la aceasta daca tineti cont de tehnicile de prajire cu putina grasime prezentate mai jos.
Caserolele sunt mult mai gustoase a doua zi. Racirea peste noapte mai are un avantaj: grasimea din mancare se va ridica la suprafata, se va solidifica si poate fi indepartata mai usor, obtinandu-se astfel o mancare mai sanatoasa.

Prajirea
Prajirea superficiala: nu trebuie sa aruncati tigaile din casa. Secretul metodelor de prajire cu putina grasime consta intr-o tigaie de calitate, care sa nu lipeasca, cu *** gros, sau un tuci. De asemenea, masurati cu atentie cantitatea de ulei, unt ori margarina pe care o folositi. Grasimea isi mareste volumul cand se incalzeste; daca o adaugati in tigaia fierbinte, veti folosi mai putina decat credeati ca este necesar. Va puteti ajuta si de o perie sau un servetel cu care sa ungeti tigaia, obtinand astfel o pelicula fina de grasime.
Prajirea uscata: este o metoda excelenta pentru prepararea fara grasime a carnii si a pestelui gras. O tigaie care nu lipeste este folositoare, dar nu esentiala. Cel mai important este ca tigaia sa aiba un fund foarte gros. Ea trebuie infierbantata, dupa care se adauga carnea sau pestele. Odata pusa, aceasta nu mai trebuie miscata sau intoarsa pana nu s-a format o crusta.
Prepararea sote si prajirea rapida se pot face fara grasimi, care pot fi inlocuite cu un bulion de calitate, sos de soia ori suc de lamaie. Vezi Pizza cu ceapa, branza feta si maghiran. Sunt cele mai bune metode pentru a gati rapid legume. Pentru a preveni lipirea este foarte buna o tigaie care nu lipeste sau un tuci, dar si mai important este sa amestecati incontinuu mancarea, astfel incat sa nu aiba timp sa se lipeasca de *** tigaii.

La gratar
Pentru frigerea la gratarul din cuptor sub sursa de caldura aveti nevoie de o plasa rigida care sa permita grasimii sa se scurga intr-o tava asezata dedesubt. Evitati sa folositi folia de aluminiu pentru asezarea mancarurilor delicate, cum ar fi pestele, pentru ca grasimile se strang in folie si nu mai pot fi eliminate.
Frigerea la gratar este o alegere excelenta pentru carnea rosie sau de pui, bacon sau ceafa, dar si pentru legumele suculente (dovlecei si ardei). De asemenea, este indicata pentru prajirea cu foarte putina grasime a feliilor de vinete.
Este o tehnica de preparare rapida, eficienta atunci cand temperatura gratarului este mare. Pentru a obtine o mancare aromata si frageda, alimentele pot fi marinate inainte de frigere.
Gratarul pe plita este similar gratarului din cuptor, insa caldura vine de jos. O tigaie pentru gratar, cu *** ondulat, sau o plita va permite grasimii sa se scurga de pe mancare.
Asigurati-va ca plita sau tigaia sunt foarte fierbinti, iar dupa aceea puneti carnea. Ungeti cu putin ulei carnea sau plita, desi acest lucru nu mai este necesar daca mancarea a fost marinata.
Frigerea la gratar cu carbune are avantajul prepararii fara grasime, combinat cu faptul ca va conferi un gust usor de afumat. Aceasta metoda este indicata pentru peste, pui, orice fel de carne si legume, cum ar fi dovlecei, vinete, ceapa, ardei, cartofi. Folosind marinate cu foarte putina grasime sau chiar fara, veti da aroma mancarii si astfel veti transforma un gratar banal intr-un festin.

La microunde
Cuptorul cu microunde are avantajul major de a fi rapid. Dar un lucru si mai important este acela ca prepararea la microunde necesita foarte putina grasime sau chiar deloc. De exemplu, puteti „cali“ ceapa intr-o cantitate mica de grasime, adaugand-o apoi la alte feluri de mancare.
Prepararea la microunde este o metoda indicata pentru carnea delicata de peste, dar si pentru legume. Pentru a va extinde repertoriul, investiti intr-o carte de bucate cu preparare la microunde si experimentati folosind cat mai putina grasime.

„En papillote“
Termenul se refera la mancarurile impachetate in hartie pergament sau folie de aluminiu si coapte la cuptor. Metoda este indicata pentru fructe de mare, pui, legume si fructe care pot fi pregatite in portii. In loc de grasime se pot folosi vin sau vermut, sucuri de citrice, verdeturi aromate si condimente. Cateva linguri de lichid sunt de ajuns pentru ca mancarea sa se faca la abur si sa ramana suculenta.

Fierberea in apa
Nu este numai o metoda sanatoasa pentru pregatirea de oua „romanesti“, ci poate constitui chiar baza unei alimentatii cu cat mai putine grasimi. In apa se pot adauga condimente sau diverse verdeturi; de asemenea, un strop de agent acid, cum ar fi suc de citrice, otet sau vin. Este o metoda de pregatire potrivita pentru peste, fructe de mare si carne de pui. Vezi reteta Pui rece cu sos de rosii si verdeata. Chiar si bucati mari de carne, cum ar fi jambonul sau pulpa de miel, pot fi fierte astfel pentru a obtine o carne frageda si extrem de suculenta - vezi Jambon fiert in cidru.
Pentru rezultate cat mai bune, apa nu trebuie sa dea in clocot, pentru ca fierberea puternica duce la intarirea carnii si pierderea aromei. Cand fierbeti inabusit, suprafata lichidului trebuie doar sa se increteasca usor.

Frigerea la cuptor
In functie de cantitatea de grasime din mancarea preparata, frigerea la cuptor poate fi considerata o metoda de preparare chiar fara grasime. In cazul carnii de pasare sau al carnii rosii, nu este necesar sa mai adaugati grasime in vas. Folosind un trepied pus in centrul vasului, grasimea din carne se va scurge pe *** vasului. Frigerea la cuptor este indicata pentru prepararea bucatilor mari de peste, cum ar fi cod, peste-calugar sau lavrac.
Toate tipurile de legume pot fi pregatite in acest mod, cu conditia sa le ungeti cu putin ulei. Daca amestecati uleiul cu un strop de otet balsamic sau otet de sherry, sirop ori sos de soia, nu numai ca veti folosi mai putin ulei, dar veti aromatiza alimentele. Vezi reteta Dovleac copt cu esalote, in care se foloseste sirop de artar sau miere.

Fierberea la abur
Gatirea mancarii in aburul fierbinte al apei ce clocoteste este mult mai indicata decat fierberea in apa. Astfel se pastreaza substantele nutritive, culoarea si textura mancarii si dureaza aproape la fel de putin. Prepararea la abur se recomanda pentru peste si fructe de mare, pui si legume.
Se poate folosi un vas special pentru prepararea la abur, un cos de bambus asezat peste cratita sau peste tuci, o strecuratoare sau o sita puse peste oala. Cel mai important lucru este sa puneti un capac care sa impiedice iesirea aburului. Folositi mereu ingrediente proaspete, de calitate, pentru ca aroma lor, nefiind mascata de unt sau ulei, va determina gustul mancarii.

Pentru cei interesati,am initiat si o rubrica noua,cu retete pentru DIABETICI,pe care o gasiti aici
Pofta buna.

Un comentariu: