luni, 1 august 2011

13 Secrete pentru gratare perfecte

Nimic mai potrivit vara decat o preparare rapida si sanatoasa a carnii, la gratar! Dar, oricat de simplu ar parea, gatitul la gratar – fie el acasa ori la iarba verde – are secretele sale. Aflati cateva dintre ele.
1. Secretul gatitului la gratar consta din temperatura inalta. Metoda de preparare termica cere putina atentie, dar avantajul este acela ca alimentele se coc mai repede si pastreaza o aroma excelenta, gratie suprafetei puternic rumenite.
2. Pentru o friptura crocanta si rumena la exterior, zemoasa si roz in interior, trebuie sa incingeti grillul la temperatura cea mai inalta. Intr-un cuptor normal, aceasta dureaza doar 5-10 minute.
3. Daca gratarul nu este destul de incins, carnea nu se rumeneste suficient de repede; isi va pierde sucul si gustul, va deveni uscata si neaspectuoasa. In acest caz, este preferabil sa o prajiti in tigaie.
4. Folositi pentru grill numai carne foarte frageda, scumpa. Spre deosebire de metodele de preparare termica mai indelungate, cum este inabusitul, carnea nu devine mai frageda la gratar.
5. Felia de carne nu trebuie sa aiba mai mult de 5 cm grosime, altminteri se arde la exterior si ramane cruda la interior.
6. Carnea trebuie adusa la temperatura camerei inainte de a o aseza pe gratar, deoarece o friptura scoasa de la gheata ramane rece in interior, desi se va rumeni si va sfarai la exterior.
7. De indata ce porii se inchid pe ambele fete ale feliei de carne, trebuie sa reduceti putin temperatura. In acest scop, cel mai bine este sa indepartati carnea de sursa de caldura, in loc sa reduceti pur si simplu focul de sub gratar.
8. Prepararea la gratar este mai sanatoasa decat prajirea, datorita faptului ca grasimea de prisos se scurge pe parcursul acestui proces. De aceea, grillul este modalitatea de preparare ideala pentru bacon, cotlete, carnaciori si fripturi steak.
9. Bucatile de carne foarte slaba (pieptul de pui si cel de curcan) trebuie tinute la marinata sau pur si simplu in iaurt sau lapte batut. In timpul coacerii pe gratar, trebuie unse tot timpul cu marinata respectiva.
10. Pentru a intoarce alimentele pe gratar, folositi paleta speciala pentru grill sau doua linguri; in nici un caz nu utilizati un instrument ascutit, pentru a nu deteriora suprafata carnii si a impiedica scurgeri de suc.
11. Sarea scoate lichidul din carne. Daca saram carnea inainte de a o frige pe gratar, ea devine tare si uscata. De aceea va recomandam sa puneti sare pe carne cat timp se afla pe gratar sau imediat dupa ce o luati de acolo.
12. Inainte de a aseza alimentele pe gratar, ungeti-le cu un strat gros de ulei sau cu un amestec de ulei si unt, ca sa ramana zemoase si sa se rumeneasca mai repede. Acest lucru este deosebit de important in cazul alimentelor sensibile, cum este pestele, pentru a nu se lipi de gratar sau de tigaia-grill.
13. Pestele (fie intreg, fie bucati) pentru gratar nu trebuie marinat un timp prea indelungat in suc de lamaie. Acidul din citrice inmoaie mult pestele, iar la fript acesta se va faramita.

Recomandarea zilei,"Ciolan de porc cu cimbru, ananas şi praz " o gasiti aici
Pentru cei interesati,am initiat si o rubrica noua,cu retete pentru DIABETICI,pe care o gasiti aici
Pofta buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu