miercuri, 27 iulie 2011

13 secrete despre alegerea si pastrarea branzei

Aflati cum alegeti diverse branzeturi, cum le depozitati si cum le puteti gati. Urmariti la sectiunea de Smartshopping serialul nostru despre acest aliment, pentru a afla descrierea fiecarui tip de branza.

1. Cumparati branza doar pentru circa o saptamana. Odata taiata, branza tinde sa se strice.
2. Evitati branza ambalata in folie de plastic, deoarece aceasta mentine suprafata umeda. De asemenea, substantele chimice precum plastifiantele din folie care pot trece in branza.
3. Tineti branzeturile moi, proaspete, in partea cea mai rece a frigiderului si folositi-le in cateva zile de la deschidere.
4. Tineti branzeturile semimoi, semitari si tari intr-un loc rece, dar nu foarte rece – de exemplu, partea cea mai putin rece a frigiderului sau o camara rece. Depozitati-le in cutie speciala de branza cu orificii de aerisire, sau infasurate in hartie sau folie impermeabila la grasime (nu in folie de plastic). Nu lasati expuse marginile branzei deoarece se vor usca si nu vor mai fi bune de mancat.
5. Daca branzeturile semimoi maturate cum sunt Brie sau Camembert trebuie sa se mai matureze putin inainte de a fi consumate, lasati-le (invelite in ambalajul original) cateva zile, la temperatura camerei. Apoi tineti-le in frigider.
6. Branza grasa si branzeturile tari pentru gatit pot fi congelate pana la o luna. Branza tare rasa se impacheteaza in pungi tari pentru congelator. Este destul de usor sa scoateti doar cantitatea care va trebuie, deoarece firele de branza stau destul de separate.
7. Cu cat este mai tare branza, cu atat aveti nevoie de mai putina.
8. Daca doriti sa folositi la sandviciuri doar o cantitate mica dintr-o branza foarte grasa, puteti sa o radeti sau sa o taiati subtire cu un cutit special de branza. Operatia va fi mai usoara daca raciti branza inainte de a o rade sau a o taia.
9. Inainte de a servi branza pe un platou cu branza sau intr-o salata, aduceti-o la temperatura camerei pentru a-i spori aroma.
10. Caldura si fierberea indelungata pot deteriora textura branzei si o fac sa semene cu cauciucul. Daca expuneti branza la caldura excesiva, cum este la gratar, tineti-o cat mai putin posibil.
11. Cand faceti un sos de branza, adaugati branza la sfarsit si incalziti putin, doar sa se topeasca branza, amestecand continuu.
12. Adaugati branza la un sos sau alt preparat inainte de a pune sare – majoritatea branzeturilor sunt destul de sarate si poate ca nu mai este nevoie sa adaugati sare (gustati ca sa va dati seama).
13. Daca branza miroase a ranced sau a amoniac, nu mai este buna. Branzeturile care au gust de mucegai sau de stricat, sau care sunt putin umflate (branzeturile moi) trebuie aruncate

Recomandarea zilei,"Tocanita de pui cu piure de dovlecei" o gasiti aici
Pentru cei interesati,am initiat si o rubrica noua,cu retete pentru DIABETICI,pe care o gasiti aici
Pofta buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu